Een auto importeren uit de VS: alle belangrijke stappen op een rijtje

Of het nu om een muscle car, een uit de kluiten gewassen pick-up of een delicate oldtimer uit de fifties gaat: Amerikaanse wagens spreken tot de verbeelding. Zou jij graag zo’n wagen bezitten, maar vind je niet wat je zoekt bij de gespecialiseerde importeurs? Dan is het tijd om zelf aan de slag te gaan!

Hoe begin je eraan?

Vooraleer je overgaat tot het zoeken naar jouw Amerikaanse droomwagen, is het belangrijk om zorgvuldig na te gaan of de wagen niet beschikbaar is bij een gespecialiseerde dealer in Nederland. Het importeren van een wagen uit de VS neemt heel wat tijd in beslag en kan vaak kostelijk zijn.

Via websites als ebay.com, autotrader.com en cars.com kan je vrij eenvoudig een goedkope Amerikaanse occasion op de kop tikken. Omdat iedereen in de VS het Engels machtig is, is het ook vrij eenvoudig om te onderhandelen met de verkoper.

In het beste geval reis je vervolgens naar de VS om de auto te bekijken en zorgvuldig te testen. Dit is met voorsprong de beste manier om na te gaan of de wagen beantwoordt aan de vooropgestelde verwachtingen en of het vergezeld is van alle benodigde papieren.

Indien het financieel niet haalbaar (of wenselijk) is om zelf de wagen te bekijken, raden wij aan om contact op te nemen met Carfax (www.carfax.eu) en een Carfax History Report aan te vragen. Dit document biedt een overzicht van de voormalige eigenaren, het schadeverleden en de kilometerstand van het door u gewenste voertuig.

Ik heb mijn droomauto gevonden. Wat nu?

Vooraleer u overgaat tot de definitieve aankoop van de auto, is het belangrijk om eerst een overzicht te maken van alle extra kosten. Wat is de huidige stand van de dollar? Is het voordeliger om uw euro’s in Nederland in te wisselen, of toch ter plekke in de VS?

Bent u van plan om zelf de wagen naar de haven te rijden voor verscheping? Gaat u eerst nog op roadtrip in de VS? Indien ja, dan moet u een lokale verzekering afsluiten en het nodige vervoersbewijs aanvragen. Indien u de wagen direct naar de haven wilt rijden, volstaat het om een ‘One Day Permit’ aan te vragen.

Hou er tot slot rekening mee dat u sales tax moet betalen indien u ervoor kiest om er met uw nieuwe wagen op uit te trekken op Amerikaanse bodem. Deze sales tax verschilt van staat tot staat, maar is nooit hoger dan 9% op het aankoopbedrag.

Welke documenten mogen zeker niet ontbreken?

Bij de aankoop van uw Amerikaanse droomauto, moet de verkoper altijd de volgende documenten overhandigen: het ‘Certificate of Title’ (of ‘Title’) en een ‘Bill of Sale’. De Title bevat het chassisnummer, de nummerplaat en alle noodzakelijke informatie over de officiële eigenaar.

Pas op: onder Lienholder wordt op de Title vermeld of de wagen eigendom is van een bank of een (financiële) instelling. Als dat het geval is, moet er een ‘Release’ document geleverd worden bij de verkoop. Zonder dit document is de transactie niet rechtsgeldig.

Hoe krijg ik de wagen in Nederland?

Om de auto in Nederland te krijgen heb je twee opties: ofwel breng je de wagen zelf naar de dichtstbijzijnde haven voor verscheping, ofwel maak je gebruik van de diensten van een gespecialiseerd transportbedrijf.

Wanneer je gebruik maakt van een gespecialiseerd bedrijf, moet je natuurlijk rekening houden met een bepaalde meerkost per afgelegde kilometer. Het bedrijf verzorgt echter de administratieve rompslomp en het transport op zowel Amerikaanse als Nederlandse bodem.

Wanneer je zelf de wagen naar de haven brengt, moet je er rekening mee houden dat het voertuig drie dagen op voorhand moet worden aangemeld bij de douane, voorzien van alle benodigde documenten (Title en Bill of Sale). Maak zeker een kopie van deze documenten voor gebruik in Nederland.

In de haven wordt tot slot een SED (Shipper’s Export Declaration) aangemaakt vooraleer de auto verscheept wordt. Het transport van de auto is zeker niet zonder risico’s. Wij raden u daarom aan om een transportverzekering af te sluiten vooraleer u de wagen laat invoeren.

Wat doe ik wanneer de wagen in Nederland is?

Afhankelijk van de locatie van de Amerikaanse verkoper en de dichtstbijzijnde internationale haven, kan het 10 tot 30 dagen duren vooraleer het voertuig in Nederland is. Eenmaal op onze bodem moeten de douaneformaliteiten in orde gebracht worden. Dit kan een extra twee weken in beslag nemen.

Van zodra uw aankoop is vrijgegeven door de douane, moet u de auto op Nederlands kenteken brengen. Dit betekent enerzijds de vereiste RDW keuring en anderzijds het betalen van de BPM (belasting personenauto’s en motorrijwielen).

Amerikaanse auto’s voldoen vaak niet aan de strengere Europese regels en technische normen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de door u ingevoerde auto geen mistlichten heeft, of dat de stadslichten aangepast moeten worden. U kan hiervoor te rade gaan bij uw garagist.

Het berekenen van de BPM is voor elke auto anders en kan op basis van drie verschillende manieren: aan de hand van de leeftijd, de handelswaarde of het taxatierapport van de wagen.

Hou er tot slot rekening mee dat u in Nederland geen invoerrechten hoeft te betalen op oldtimers. Dit zijn auto’s die ouder zijn dan dertig jaar en die niet meer geproduceerd worden. Zo is het dus extra voordelig om een echte klassieke muscle car in te voeren!

loading
×